Maliny to owoce niemal doskonałe. Nie dosyć, że piękne, smaczne, to jeszcze o ogromnych właściwościach leczniczych i dietetycznych. Właśnie dojrzewają w słonecznych promieniach lata. Cieszmy się nimi, jedzmy i przerabiajmy na soki, konfitury, mrożonki, susz. Zimą w tych formach będą jak znalazł na gorączkę i przeziębienie.
Znajdziemy je zarówno w domowym ogródku, jak i w lesie. Najbardziej aromatyczne są oczywiście te rosnące dziko w górach. Mają cenne substancje, niezbędne dla zdrowia. Syrop z malin, który przygotowywały nasze babcie i prababcie, tak naprawdę już w XVI wieku stosowano jako środek odżywczy i lek wzmacniający organizm. Z kolei naparu z malinowych liści używano do przygotowania kompresów i okładów przy schorzeniach skóry. Owoce to też wspaniały posiłek dla osób zrzucających kilogramy. Są nisko kaloryczne i mają mnóstwo błonnika.
Owoce zawierają kwasy organiczne, m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy. Są źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, czy wapnia.
Liść maliny: zawiera flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego. Zimą można ją zrobić z suszu.
Maliny to dobry środek przeciwgorączkowy i napotny. Świetne sprawdzi się zamiast aspiryny. Zawarty w nich kwas salicylowy pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają. Działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Obniżają też ciśnienie, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe.
Z kolei potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę, są także pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Powodują rozkurcz mięśni gładkich. Bogactwo witamin w malinach korzystnie wpływa na naszą odporność. Mają też działanie przeciwnowotworowe.
Napar z owoców: 2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i odstaw pod nakryciem na 15 min. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu jako łagodny lek przeciwbiegunkowy, podczas anginy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli – gdy towarzyszy gorączka.
Napar z liści malin: łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Napar z liści malin jest pomocny do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com