Pestki słonecznika mają wartości odżywcze, które dorównują najlepszej jakości orzechom. To wręcz witaminowa bomba. Warto po nie sięgać jako po przekąskę lub dodatek do potraw. Są m.in. źródłem witaminy E i fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu.
Te niepozorne, pochodzące z Ameryki Północnej, często lekceważone przez nas pestki mogą ochronić przed chorobami serca, jak i nowotworami oraz miażdżycą i chorobami prostaty. Przedłużają młodość, pomagają zatrzymać na dłużej młodą cerę, nadają włosom blask i siłę. U mężczyzn poprawiają także jakość plemników. Dlatego są polecane parom, które przygotowują się na spłodzenie potomstwa.
Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego. Pestki są tłuste i dlatego mają sporo kalorii. Nie należy się jednak tego obawiać. To właśnie w tłuszczach tkwi sekret ich dobroczynnego wpływu na organizm. Wielonasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Nie potrafi ich sam wytworzyć. Trzeba mu ich dostarczyć wraz z jedzeniem.
Ziarna słonecznika zawierają także niezwykle dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to skład niemal idealny dla serca.
Ziarna słonecznika mają jeszcze jedną zaletę - poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B. Wzmacniają również system nerwowy. Pestki tej cudownej rośliny zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i zmniejszający objawy alergii.
Fot.:
CC0 Creative Commons, pixabay.com