Czy wiesz, że natka pietruszki ma mnóstwo witaminy C (więcej niż cytrusy!). Jest też bogata w żelazo. Z kolei jej korzeń to sojusznik w walce z infekcjami pęcherza. Zdrowotne właściwości pietruszki są nieocenione zwłaszcza jesienią i zimą, gdy organizm jest bardziej narażony na infekcje. Sprawdź to koniecznie na sobie i najbliższych!
Sok z pietruszki swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza dużej zawartości witamin i minerałów. To coś dla pań i panów dbających o urodę. Pity regularnie opóźni procesy starzenia, reguluje trawienie, zapobiega także anemii.
W soku z pietruszki znajdziesz nieocenione dary natury:
witaminę A (karotenoidy) – pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry
witaminę C – uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie kardioprotekcyjne, poprawia wygląd skóry, wygładza cerę, zapobiega chorobom nowotworowym;
witaminy z grupy B – zwłaszcza kwas foliowy, który ma działanie krwiotwórcze,
witaminę K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi,
wapń – wspomaga układ kostny, może zapobiegać osteoporozie i wspomagać leczenie tej choroby,
żelazo – zapobiega anemii, sok z pietruszki w ciąży może uchronić przed anemią ciążową.
Natka to nie tylko dodatek do niedzielnego rosołu i innych zup. Możesz ją zaparzyć w formie herbaty (po pół łyżeczki suszonej pietruszki i mięty, parzyć 4-5 minut), jak i przyrządzić z niej koktajl.
Witaminowy koktajl jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wrzuć do blendera pęczek pietruszki, sok z połowy cytryny i trochę miodu do smaku. Zmiksuj. Wlej litr wody. Wymieszaj. Podawaj z kostką lodu. Pij raz dziennie na czczo, aby podnieść odporność organizmu.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com