Nazwa pochodzi od bogatego w aromatyczne zioła regionu we Francji zwanego Prowansją. Słynie on z urodzajnych gleb, niezwykłego morskiego klimatu i znakomitej kuchni. Zioła prowansalskie to kompozycja aromatycznych ziół: rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku. Mają one duże ilości substancji czynnych, takie jak olejki lotne, gorycze i garbniki, dzięki czemu ich właściwości aromatyczne i smakowe są tak silne.
Mieszanka ziół prowansalskich używana jest w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i nie możesz używać soli to wypróbuj tę właśnie przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane osobom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie i przemianę materii . Dobrze jest je dodać do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.
Każde z ziół wchodzących w skład mieszanki ma właściwości lecznicze. Ich lista jest naprawdę długa. Stanowią one źródło witamin, flawonoidów, garbników warunkujących ich działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Wspomagają wydzielanie enzymów trawiennych, przez co zioła prowansalskie przyspieszają metabolizm.
Są to następujące zioła:
Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny jast do mięs, zwłaszcza pieczonych. Świetnie smakuje z baraniną i wieprzowiną.
Bazylia – to przede wszystkim korzenno-balsamiczny zapach. Orzeźwia mieszankę ziół. Podkreśla smak sałatek i świeżych jarzyn.
Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z różnego rodzaju fasoli.
Tymianek – zioło o lekko gorzkawym smaku i przyjemnym zapachu. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
Oregano, zwane też lebiodką – ma intensywny smak i zapach. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com