Jesień to infekcje, a co za tym idzie gorączka. Można ją obniżyć w naturalny sposób. Po chemię należy sięgać w ostateczności i najlepiej po wcześniejszym skonsultowaniu się z lekarzem.
Naturalnym sposobem na obniżenie są okłady z użyciem ręcznika zmoczonego w zimnej wodzie. Takie kompresy należy przykładać na czoło, skronie, kark, przedramiona, a także łydki. Można też wziąć chłodną kąpiel.
Warto też skorzystać z leczniczej mocy roślin, w tym ziół, z których przyrządza się przeróżne napary, nalewki i olejki.
Jedną z nich jest czarny bez. Jego kwiaty i owoce zawierają spore ilości flawonoidów, fitosteroli, olejków eterycznych oraz soli mineralnych. Herbatka z czarnego bzu działa napotnie oraz przeciwgorączkowo.
Świetny jest też napar z malin. Pobudza gruczoły potowe już po godzinie od wypicia. Ponadto owoce maliny zawierają dużo witamin, między innymi witaminę C i E, które są naturalnymi antyoksydantami.
Choremu dobrze zrobi też herbatka z kwiatów lipy. Wystarczy łyżkę suchych kwiatów tej rośliny zalać wrzątkiem i wypić po kilku minutach parzenia.
Inną leczniczą rośliną jest wierzba, której kora zawiera salicynę i działa podobnie jak aspiryna. Odwar z kory wierzby działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Organizm walczący z infekcją wymaga dużych ilości wody. Dlatego ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Podczas choroby należy pić nawet 3 litry wody na dobę.
Fot.:
CC0 Creative Commons, pixabay.com