Spirulina to algi, które na Ziemi pojawiły si ę miliardy lat temu. To jedna z najstarszych form życia. Jej rozmiar wynosi 2-8 mikrometry. Jest to porównywalne z wielkością ludzkiej komórki krwi. Zawiera aż 60 proc. białka i mnóstwo witamin oraz fitonutrientów, w tym przeciwutleniacz beta-karoten i kwas tłuszczowy GLA.
Ciemnozielony kolor zawdzięcza chlorofilowi. Jest go aż 10 razy więcej niż w warzywach liściastych. Warto sięgnąć po ten gatunek alg, ponieważ to sposób na pozbycie się wszelkiego rodzaju toksyn z naszej krwi.
W spirulinie jest dziesięć razy więcej beta-karotenu niż w marchwi. Nie ma w niej za to ani cholesterolu, ani żadnego tłuszczu. Tylko naturalne białko!
Alga ta jest także bogata w żelazo. Zawiera go więcej niż inne suplementy żywieniowe. Pomaga wzmocnić organizm. Alga ta uznawana jest za źródło każdego pierwiastka, który jest potrzebny ludzkiemu organizmowi.
Spirulina jest też najbogatszym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania tkanek oraz układu nerwowego. Jej suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku wegan. Alga ta ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Dzięki niej zwiększa się energia, oczyszcza się organizm, reguluje masa ciała. Stymuluje naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Spirulina wspomaga także odchudzanie. Zaleca się jej stosowanie każdego dnia, godzinę przez jedzeniem. Redukuje apetyt i powoduje większość aktywność komórek organizmu. Zmniejsza też ilość glukozy we krwi.
Spirulina potrzebuje dużo słońca. Równikowy klimat jest dla niej najlepszy. Najbardziej rozwinięta hodowla tego gatunku alg ukształtowała się na kontynencie amerykańskim i azjatyckim. Z biologicznego punktu widzenia należy do sinic – cyjanobakterii, używanych w celu pozyskania kosmetyków oraz suplementów żywieniowych.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com