Czy wiesz, że buraki w surowej postaci mają niski indeks glikemiczny, wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Picie soku z nich poprawia wydolność organizmu nawet o kilkanaście procent. Są też niskokaloryczne. Ugotowane nie służą osobom na diecie odchudzającej, bo zawierają sporo cukru.
Buraki to istna bomba witaminowa i odżywcza. Witamina C w tych warzywach to świetne antidotum na infekcje, nowotwory i alergie. Z kolei witamina B₁ wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego. Wapń wspiera kości i zęby. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu.
Buraki pozwalają polepszyć odporność, dlatego warto włączyć je do swojej diety jesienią i zimą. Spowalniają także procesy starzenia się, obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu. Surówki z czerwonego buraka to bogate źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Obniżają one poziom homocysteiny (substancji uszkadzające naczynia krwionośne). Dzięki temu zmniejsza się ryzyko miażdżycy.
Jedzenie buraków przynajmniej należy polecić osobom zagrożonym nowotworami. Bioflawonoidy, które zawierają te warzywa to silne przeciwutleniacze usuwające z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Hamują też rozwój komórek nowotworowych.
Sok z buraka, może być połączony z innymi warzywami, np. marchwią, wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą. Pomocny jest też przy zaparciach. Oczyszcza jelita z toksyn. Kwas buraczany to także sprawdzony sposób na kaca.
Absolutnym hitem jest sok z kiszonych buraków. Jest prosty w przygotowaniu.
Składniki:
2 buraki
ząbek czosnku
pół łyżeczki soli kamiennej
pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy do litrowego słoja. Dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół l wody).
Dodajemy chleb razowy. W kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii.
Buraki, czosnek, chleb musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, inaczej pojawi się pleśń.
Tak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Sok jest gotowy do picia.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com