Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/biolit/domains/blizej-zdrowia-blizej-natury.pl/public_html/includes/header.php on line 1123

Jajka wracają na nasze stoły

28 sierpnia 2018

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe, pożywne, pełne wartości odżywczych. W latach 70. wypowiedziano im wojnę. A to za sprawą cholesterolu, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest absolutnie bezkonkurencyjna.

Jajkom przywrócono honor. Naukowe badania wykazały, że w niecałkowicie ściętym żółtku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają "wymiatać" zły cholesterol i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do przygotowania posiłków np. kotletów, ciast, makaronu.

Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń). Zasada jest taka, że im więcej spożywamy przede wszystkim warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w proste węglowodany i tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.

Lecytyna składnik żółtka to "pogromca tłuszczu". Udowodniono, że rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna hamuje niepożądane procesy utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej lepiej się uczymy i panujemy nad stresem.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, pixabay.com
Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest absolutnie bezkonkurencyjna

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
RWUHY
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej
Aleja Korfantego 2
(1 piętro, wejście od tyłu budynku)
40-004 Katowice
tel.: 32 257 08 39, 602 483 699
email: kontakt@blizej-zdrowai-blizej-natury.pl

Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.