Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/biolit/domains/blizej-zdrowia-blizej-natury.pl/public_html/includes/header.php on line 1123

Zioła wspomagające trawienie i naturalne oczyszczanie - Joanna Nestorowicz-Kiegiel

9 marca 2021

Zdrowie i dobre samopoczucie każdego człowieka uzależnione jest od sprawnie funkcjonującej wątroby. Ta jest jednym z najważniejszych narządów w ludzkim ciele. Dzieje się tak za sprawą hepatocytów - komórek wątrobowych, z których jest zbudowana. To one pełnią najwięcej czynności fizjologicznych spośród wszystkich komórek organizmu. Warto uświadomić sobie, jak wiele zadań wątroba pełni w ludzkim ciele:

  • odpowiada za czynności naczyniowokrążeniowe
  • pełni funkcje wydzielnicze
  • obsługuje czynności metaboliczne
  • pełni funkcje detoksykacyjne (odtruwające organizm)
  • jest magazynem wielu związków, w tym niektórych witamin i minerałów.

Właśnie ze względu na specyficzną budowę wątroby oraz jej liczne zadania, narząd ten jest narażony na działanie szeregu czynników zaburzających jej funkcjonowanie. Jest ich bardzo dużo i mają różnorodne źródła pochodzenia. Do najczęściej wymienianych należą: toksyny pokarmowe i środowiskowe (dymy i pyły zawieszone w powietrzu, metale ciężkie w wodzie i glebie, spaliny samochodowe), infekcje, działania uboczne leków, używki, w tym papierosy, alkohol i narkotyki, niektóre kosmetyki zawierające związki aluminium, pestycydy i wiele związków stosowanych w rolnictwie (herbicydy, fungicydy, azotany z nawozów itp.), przebyte ciężkie choroby, zatrucia czy długo trwające leczenie np. chemioterapia oraz leki po niej stosowane. Zagrożeniem dla wątroby są także stres, negatywne emocje i brak równowagi emocjonalnej. Wszystkie te czynniki mogą powodować różnej siły uszkodzenia hepatocytów. Konsekwencją tego jest zaburzenie pracy wątroby, szczególnie w zakresie odtruwania organizmu, a co za tym idzie, wszelkie związki szkodliwe przenikają do pozostałej części organizmu, wpływając na ogólny stan zdrowia i pracy poszczególnych narządów. Brak reakcji na początkowy dyskomfort oraz kontynuacja zachowań szkodliwych może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych miąższu wątroby, otłuszczenia, marskości czy nawet zmian nowotworowych. Na szczęście Natura stworzyła rośliny wprost idealne do wspomagania pracy tego niezwykle ważnego narządu. Czas przedstawić ten wyjątkowy zespół do zadań specjalnych, w skład którego wchodzi ostropest plamisty, karczoch i mniszek lekarski.

Ostropest plamisty, Silybum marianum, z rodziny astrowatych, jest rośliną jednoroczną o wysokości 60-150 cm, o gałęzistej łodydze. Jego największą ozdobą oraz cechą rozpoznawczą są biało plamiste i na brzegu kolczaste liście oraz purpurowe kwiaty zebrane w koszyczki. Wielu osobom kojarzy się z uporczywym chwastem, gęsto pokrytym kolcami. Niemniej, ta niezbyt zachęcająca powierzchowność kryje cenny skarb, jakim jest owoc niełupka – Silybi mariani fructus. Specjaliści zwracają szczególną uwagę na łupinę nasienną, którą uzyskuje się w procesie mechanicznego usunięcia zwanego obłuszczeniem. To właśnie w łupinie znajduje się niemal 98-99 % zawartej w surowcu mieszaniny flawonolignanów, znanych jako sylimaryna. Poza tym, w owocu ostropestu (potocznie zwanym nasionem) znajdują się flawonoidy, związek goryczowy, związki białkowe i tłuszczowe. Na zainteresowanie zasługuje jednak przede wszystkim sylimaryna – od imienia tego związku stworzono wiele nazw produktów handlowych, stosowanych przy dolegliwościach wątroby. Podczas badań naukowych okazało się, że sylimaryna ma właściwości ochronne dla hepatocytów. Natomiast jeden ze składników tego kompleksu – sylibinina, spowalnia proces przenikania toksyn do miąższu wątroby. Stąd też tak ważna rola substancji pozyskanych z ostropestu plamistego w postępowaniu po zatruciach (w tym po zatruciach grzybami lub lekami), wspomaganiu pracy wątroby lub w jej ochronie. Ważne – ostropest świetnie sprawdzi się także stosowany profilaktycznie, szczególnie u osób prowadzących intensywny tryb życia, przebywających w zanieczyszczonym środowisku lub narażonych na szkodliwe czynniki. W takiej sytuacji będzie wspierał naturalne zdolności wątroby do detoksykacji organizmu. Szczególnie ważne jest to dla osób spożywających produkty przetworzone, z dużą ilością sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Sięgając po preparaty na bazie tej niezwykłej rośliny, istotne jest także to, że nawet przy dłużej trwającej kuracji z zastosowaniem ostropestu, nie stwierdzono działań niepożądanych, a wprowadzenie sylimaryny jako elementu codziennej diety sprzyja unormowaniu pracy wątroby.

Sięgając po preparaty na bazie ostropestu, mamy do wyboru kilka ich postaci. Często stosowany jest także olej ostropestowy – nadaje się do potraw niewymagających podgrzewania, a cieszy swoim delikatnym smakiem i zapachem. Jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiąc dobre źródło NNKT – szczególnie kwasu linolowego (omega-6) i oleinowego (omega-9). Należy jednak być pewnym, że podczas tłoczenia oleju zachowano temperaturę maksymalnie do 40 st. C. Kolejna postać produktów z ostropestu to nasiona, które można dodawać do sałatek, jogurtów, sosów. Ważne, by ich nie zaparzać, gdyż tracą część swoich właściwości. Ich stosowanie jest nieco kłopotliwe ze względu na dużą twardość całych nasion – przygotowanie świeżej zmielonej porcji wymaga sporo wysiłku i sprawnego młynka lub moździerza. W tej sytuacji warto sięgnąć po produkty będące ekstraktami, w postaci tabletek lub kapsułek.

Kolejny wśród roślin o wyjątkowej zdolności wspomagania układu trawiennego jest karczoch, Cynara scolymus, zwany też artyszokiem. Trudno ustalić jego pierwotne pochodzenie, gdyż obecnie już nigdzie nie rośnie dziko. Podejrzewa się, że jego rodzimym terenem były okolice Morza Śródziemnego, natomiast uprawia się go w klimacie pośrednim pomiędzy umiarkowanym a subtropikiem. Karczoch tworzy ogromne, masywne łodygi dorastające do 2 metrów wysokości, słabo rozgałęzione, z których wyrastają pierzastodzielne, czasem kolczaste liście. Koszyczki kwiatowe, o średnicy do 25 cm, złożone są z mięsistych okryw i rurkowatych kwiatów o niebieskawej barwie. Owocem jest niełupka. Z leczniczego punktu widzenia, istotne znaczenie mają mięsiste dna kwiatowe i dolne łuski okry koszyczków kwiatowych (popularnie zwane karczochami), które można przygotować na kilka sposobów. Z pewnością jest to niezwykle wykwintne danie, wysoce cenione przez znawców sztuki kulinarnej. Imieniem tej rośliny nazywane są restauracje oraz wchodzi ona w skład bardzo wyszukanych dań. Dzieje się tak, zarówno ze względu na charakterystyczny smak, ale i z powodu wielu właściwości leczniczych. W karczochu znajdziemy prowitaminę A, witaminy B1 i B2, węglowodany, białka, inulinę i sole mineralne oraz gorycz zwaną cynaryną. To właśnie ten ostatni związek jest szczególnie ważny dla wątroby. Ponadto, spożywanie surowych, jak i ugotowanych karczochów powoduje obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, wskazane jest także w cukrzycy, schorzeniach pęcherzyka żółciowego oraz nerek.

Bez wątpienia na miano bohatera układu pokarmowego zasługuje mniszek lekarski – Taraxacum officinale. Znamy go jako powszechny chwast ogrodów, trawników, pól i łąk. W lecznictwie najczęściej wykorzystuje się korzeń mniszka, ale też korzeń z zielem, a od stosunkowo niedawna liście tej rośliny. Korzeń zawiera przede wszystkim grupę związków należącą do terpenów (seskwiterpeny, związki triterpenowe z beta-amyryną, taraksasterolem, taraksakozydem). Ponadto obecne są: inulina, fitosterole i wyjątkowo dużo potasu (do 4,5 %). W soku mlecznym korzenia występują politerpeny, żywice i wiele związków gorzkich. Liście mniszka, poza wymienionymi, bogate są także we flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy oraz związki potasu, magnezu i krzemu. Korzeń mniszka i jego przetwory działają żółciopędnie i żółciotwórczo. Napary i wyciągi wodne z korzenia sprzyjają poprawie apetytu oraz są moczopędne. Ze względu na szereg związków mineralnych wykorzystywany jest do uzupełniania niedoborów potasu w schorzeniach serca. Polisacharydy z soku liści mają także działanie immunomodulujące oraz podnoszą odporność organizmu. Sok ze świeżego ziela liści lub korzenia hamuje rozwój kurzajek i brodawek. Jednak jako najważniejszą funkcję mniszka uznaje się wspomaganie pracy wątroby i woreczka żółciowego, a poprzez to ułatwianie i usprawnienie procesu trawienia.

Zachęcam do korzystania z naturalnych środków i naszych rodzimych ziół do wspierania zdrowia. Jak zwykle konieczne jest sprawdzenie, czy surowiec, z którego korzystamy, jest standaryzowany, czy pochodzi ze sprawdzonego źródła i czy ma dobrą jakość. Warto także być pewnym sposobu podania oraz dawki przygotowanych preparatów, a wiedzę zielarską czerpać ze sprawdzonych źródeł. W końcu chodzi o wspieranie prawidłowego funkcjonowania wątroby i układu pokarmowego, a co za tym idzie – o witalność i dobrą formę całego organizmu

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
SDTMW
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej
Aleja Korfantego 2
(1 piętro, wejście od tyłu budynku)
40-004 Katowice
tel.: 32 257 08 39, 602 483 699
email: kontakt@blizej-zdrowia-blizej-natury.pl

Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.