Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/biolit/domains/blizej-zdrowia-blizej-natury.pl/public_html/includes/header.php on line 1123

Jagody, kochamy je wszyscy

25 września 2018
Autor: Renata Zdebel

Jagody można nazbierać samemu lub kupić: świeża lub mrożone. Mają wiele zalet. Obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne i korzystnie wpływają na nasze oczy. Suszone powinny znaleźć się w spiżarni każdej młodej mamy, bo świetnie i szybko likwidują biegunki u maluchów. Doskonałe są tak na świeżo, jak i w postaci pierogów, ciast, konfitur, soków i kompotów.

Zastępowały antybiotyki

W czasach, gdy nie znano antybiotyków - jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Po-nadto zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Liście jagody czarnej zawierają olejki eteryczne, antocyjany, glikozydy fenolowe głównie arbutynę oraz garbniki.

Jagody to owoce z woskowym, niebieskawym nalotem wieloletniej krzewinki o wysokości od 15 do 50 centymetrów. Nazywane są na wiele sposobów: czarnymi jagodami, jagodami, czernicami, czarnymi borówkami. Owoce zbiera się od czerwca do końca września.

Na biegunki i nerwy

Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.

Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia. Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – siostra naszej jagody – jest skuteczna w profilaktyce chorób nowotworowych. Czarna jagoda ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Oba owoce to najlepsze przeciwutleniacze. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich właśnie borówka amerykańska.

Antocyjany wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie.

Jagody na słoneczne kąpiele

Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu, bo zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV.

Jagody są dość często wykorzystywane w kosmetyce. Służą m.in. do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Preparaty zawierające wyciąg z jagód wzmacniają, ściągają, wygładzają skórę, nawilżają, zmiękczają. Uszczelniają też naczynia krwionośne. Polecane są do cery trądzikowej, tłustej i naczyniowej. Kosmetyki zawierające wyciąg z czarnych jagód, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźniają proces starzenia się.

***
Nalewka zalecana przy biegunkach, stolcach bolesnych i krwawych:
4–6 garści jagód zalej 1/2 l wódki. Odstaw w chłodne miejsce na długi czas, może stać nawet kilka lat. Najmniejsza dawka nalewki to 10–12 kropli na cukier, średnia 30 kropli, a największa: łyżka nalewki rozcieńczonej wodą (w proporcji 1:2). Dawka nalewki zależy od nasilenia choroby.
Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
JNRUM
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej
Aleja Korfantego 2
(1 piętro, wejście od tyłu budynku)
40-004 Katowice
tel.: 32 257 08 39, 602 483 699
email: kontakt@blizej-zdrowai-blizej-natury.pl

Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.