Sacha Inchi to niezwykły, ale nieznany u nas eliksir życia. Powinniśmy więc jak najszybciej sięgnąć po niego w nadziei na pełne zdrowie. Potrafi przebudować cały organizm, ofiarując nam zdrowie, o którym nawet nie marzyliśmy!
Sacha Inchi to roślina z dżungli, znana w Peru już w okresie przed inkaskim. Pnącze jest częściowo zdrewniałe i osiąga wysokość około dwóch metrów. Ma zielone liście, a jego drobne białe kwiaty wytwarzają owoce w kształcie gwiazdy zielonego koloru. W miarę dojrzewania owoce brązowieją, a w ich wnętrzu tworzą się nasiona oddzielone od siebie przegródkami.
Wyśmienite dopełnienie diety
Smakowite Sacha Inchi je się w różnej postaci: gotowane, pieczone, prażone. Smakiem i wyglądem przypominają orzechy. Są wyśmienitym, pożywnym dopełnieniem diety. Można je przyrządzać na słodko, słono lub pikantnie. Mogą też wędrować na stół w formie chipsów i innych przekąsek.
Nasiona Sacha Inchi to skarb natury - bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla i zdrowia. Zawierają aż 93,7 procent oleju!
Właśnie z tych nasion wytwarza się dzięki specjalnej technologii olej Sacha Inchi. Pierwsze naukowe wzmianki o nim powstały w 1980 roku w USA.
Odkryto, że nasiona zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi zsyntetyzować samodzielnie, a które jako niezbędne do życia i do prawidłowego funkcjonowania, powinny być nieodłącznym elementem codziennej diety. W 2000 roku, przy wsparciu europejskich naukowców i we współpracy z Universidad Agraria La Molina rozpoczęto badania nad tą niezwykłą rośliną.
Unikalny skład
Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9 nasiona Sacha Inchi zawierają pożywne białko (33 proc.), a także przeciwutleniacze, jod oraz witaminy A i E szczególnie potrzebne sportowcom.
Olej Sacha Inchi, jako najbogatsze źródło kwasów Omega, zyskał w świecie ogromne uznanie. Znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także - dzięki zbawiennym właściwościom dla skóry - w przemyśle kosmetycznym: do produkcji kremów, maseczek oraz szamponów. W latach 2004, 2005 i 2006 prezentowano go na wystawach roślinnych olejów świata w Paryżu, gdzie zdobywał Złote Medale oraz nagrody za innowacyjność technologiczną procesu ekstrakcji.
Publikacje na temat oleju Sacha Inchi sprawiają, że zainteresowanie nimi w świecie błyskawicznie rośnie. I nie wydaje się żadną przesadą określenie go mianem cudownej żywności. Jego przyswajalność jest wyjątkowo wysoka (ponad 96 proc.), a konsumpcja idealna dla osób w każdym wieku. Także wskazany jest dla kobiet ciężarnych - dzięki korzystnemu wpływowi na prawidłowy rozwój płodu, głównie mózgu i systemu nerwowego.
Przyjrzyjmy się długiej liście oddziaływania Sacha Inchi.
DLA MÓZGU
* Odżywia mózg, poprawia pamięć, usprawnia funkcje myślenia, logiki i kojarzenia.
* Usprawnia działanie ośrodkowego układu nerwowego, przyczynia się do poprawy funkcjonowania neuronów i przesyłanie prawidłowych bodźców nerwowych.
* Pomocny szczególnie przy demencji, depresji, stresie, zmęczeniu, drażliwości i bezsenności. Poprawia stan chorych na Alzheimera. Pomaga w migrenie.
DLA SERCA
* Wzmacnia serce i pomaga utrzymywać stałe ciśnienie krwi, redukuje nadciśnienie tętnicze, znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych, zapobiega arytmii.
* Obniża poziom trójglicerydów zapobiegając twardnieniu tętnic i miażdżycy, ogranicza choroby układu krążenia, tak powszechne z powodu nadmiaru szkodliwych tłuszczów.
* Zapobiega zawałowi serca i zakrzepicy tętniczej, zmniejsza też ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Pomaga w przenoszeniu tlenu w komórkach krwi do tkanek, poprawia krążenie.
DLA UKŁADU POKARMOWEGO I METABOLIZMU
* Pomaga w transporcie substancji odżywczych do krwi, reguluje i wspiera prawidłową przemianę materii.
* Zapobiega zaparciom.
* Pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji nerek i bilansu płynów.
* Ogranicza powstawanie tłuszczu w wątrobie.
* Pomaga w utracie wagi.
* Reguluje poziom cukru, zapobiega miażdżycy.
* Pomaga w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.
W PROCESACH ZAPALNYCH
*Zmniejszanie występowania procesów zapalnych i działa przeciwzapalnie m.in. w takich przypadkach jak:
reumatoidalne zapalenie stawów
zapalenie stawów artretyzm, reumatyzm
wrzodziejące zapalenie jelit i jelita grubego
zapalenie płuc wirusowe i bakteryjne
stany zapalne oskrzeli, astma.
W CIĄŻY DLA NIEMOWLĄT I DZIECI
* Jest to idealna żywność dla kobiet ciężarnych. Umożliwia właściwy rozwój płodu, ma znaczenie dla rozwoju tkanki nerwowej płodu, dla prawidłowego rozwoju mózgu i systemu nerwowego.
* Zmniejsza ryzyko nadciśnienia w ciąży.
* Zapewnia właściwy rozwój psychomotoryczny niemowląt i ma pozytywny wpływ na ich rozwój umysłowy,
* Ma pozytywny wpływ na rozwój dziecka w każdym wieku.
PRZECIWNOWOTWOROWE
* Spowalnia wzrost komórek nowotworowych i wspomaga leczenie nowotworów.
* Przyczynia się do odbudowania systemu odpornościowego w różnych typach nowotworów.
DLA SKÓRY
* Pomaga utrzymać zdrową, piękną skórę i opóźnia jej starzenie.
* Zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia paznokcie.
* Zapobiega i pomaga leczyć egzemy, łuszczycę i trądzik.
INNE LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI SACHA INCHI
* Działa jak przeciwutleniacz
* Reguluje ciśnienie w oku i poprawia ostrość wzroku.
* Wzmacnia wiązadła i naczynia krwionośne.
* Opóźnia procesy starzenia się organizmu i skóry.
* Wzmacnia układ kostny, zapobiega osteoporozie.
* Zmniejsza hormonalne problemy kobiet.
* Zmniejsza ilość alergenów przy astmie.
* Pomaga w utracie wagi i utrzymaniu jej na prawidłowym poziomie.
* Dostarcza energii, wzmacnia cały organizm.
* Zapobiega chorobom i utrzymuje organizm w dobrej kondycji.
* Sacha Inchi używa się z doskonałymi wynikami u dzieci z ADHD.
KILKA SŁÓW O OMEGA 3
Omega 3, 6 i 9 to niezbędne dla zdrowia i życia nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Biorą udział w kluczowych procesach zachodzących w organizmie. Są istotnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia. Chronią przed zakrzepami, zapobiegają zawałom serca i udarom.
Omega 3 bierze udział m.in. w tworzeniu siatkówki nerwowej oczu i struktury błon komórkowych.
Jest kluczem do prawidłowego metabolizmu, czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach organizmu.
Niedobór Omega 3 wyraża się w różnych formach: sucha skóra, drażliwość, brak skupienia, miękkie paznokcie, alergie, niska odporność, nadmierne pragnienie, suchość oczu, choroby nowotworowe, trudno gojące się rany, zaburzenia pamięci i uczenia się, zwiększenie masy ciała, choroby serca, stany zapalne, cukrzyca, depresja ADHD dzieci.
Olej Sacha Inchi jest znakomitym rozwiązaniem - idealnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i poprawy stanu zdrowia: od najmniejszych dzieci i młodzieży po ludzi dorosłych i seniorów. Ze względu na bogaty skład powinien być stałym goście na naszym stole.
Dodatkowe informacje:
Nasiona Sacha Inchi należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Także olej przechowujemy z daleka od światła słonecznego i wysokich temperatur, w których szybko się utlenia.
Dzieciom do lat 2 nie należy podawać ziaren ze względów bezpieczeństwa. Dzieci starsze i dorośli mogą spożywać dziennie do około 30 gramów (12 sztuk). Najlepiej podawać Sacha Inchi w postaci oleju na surowo w sałatkach, a orzeszki między posiłkami jako przekąski lub dodatek do sałatek. Można go także pić po jednej łyżce dziennie.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com